w w w . 

s e g b a r s . n l
 

 

 

Van Alles Is Weer Waardeloos (1997)

De neon Van Alles Is Weer Waardeloos is een anagram van de bekende lichtregel Alles Van Waarde Is Weerloos van de dichter en kunstenaar Lucebert.De tekst van Lucebert is sind sinds 1978 uitgevoerd als neon lichtregel te zien in Rotterdam en is één van de meest bepalende kunstwerken in het stadsbeeld. De zin is een gangbare uitdrukking in de Nederlandse taal geworden.


Met de verhaspeling van de tekst, wordt een commentaar geleverd op het originaliteitsdogma van de moderne kunst. Door de letters te handhaven maar in een andere volgorde een andere betekenis aan te laten nemen wordt een traditioneel thema binnen de kunsten gesimuleerd: de opeenvolging van stijlen, de vaderrmoord die nodig is om tot nieuwe kunstwerken te komen.
Het is ook een commentaar op de verwording van wat origineel een poetisch zinnetje was in een bundel. De uitvoering op grootse wijze in het stadsbeeld (op een verzekeringsmaatschappij) lokte een antwoord uit. Wat ooit in bescheidenheid startte is nu een embleem geworden van ernstige, sociale importantie.
Het is ook een verzuchting over de openbare kunst in het algemeen.
Tot slot wil het een vrijplaats zijn voor negativisme, als tegenhanger voor een opgedrongen positviteit.

Het beeld hangt sinds 1997 aan een ateliergebouw op Rotterdam-Zuid. Dit gebied is armer en kent veel sociale problemen. Zo vormt het een tegenbeeld voor het beeld in het centrum van de stad.Financiele ondersteuning:
Centrum Beeldende Kunst, Rotterdam

 

De ontheiliging van een, toch correct, bevonden kunstbroeder.
Had hij gelijk? Welnee!!
Ik wel dan? Welnee! Ook niet…

 
Tijdelijke installatie Centrale Bibliotheek Rotterdam, 2000